Home » Crypto reviews » Ethereum (ETH) review en betrouwbare informatie

Ethereum (ETH) review en betrouwbare informatie

Ethereum review en informatie

De afgelopen jaren staat Ethereum (ETH) op de eerste plek als het gaat om altcoins. Eigenlijk vinden wij dat Ethereum het label altcoin al lange tijd is ontgroeid. Het is echt een ding op zichzelf geworden. Er zijn zelfs crypto exchanges die Ether niet meer onder altcoins scharen, maar een aparte categorie voor hebben aangemaakt. Het is indrukwekkend als je beseft dat het merendeel van de tokens die nu in de top 250 staan, uitgegeven zijn op het netwerk van Ethereum als ERC20-token. In deze review bekijken we Ethereum zeer uitgebreid, lees je een stuk over de geschiedenis, ETH koers en koersgeschiedenis, partners, onze mening en een stukje over de Ethereum toekomst. Ook lees je meer informatie over Ethereum kopen. Deze Ethereum review is lang. Je kan via de inhoudsopgave eenvoudige navigeren naar de tussenkopjes.

Wat is Ethereum?

Op de eigen website staat de quote: “Ethereum is a global, open-source platform for decentralized applications.” Deze zin vat het al goed samen. Ethereum is een wereldwijd, open source platform voor decentrale applicaties. Het decentrale netwerk van Ethereum is gebaseerd op het blockchain concept. Op het platform kunnen bedrijven nieuwe programma’s schrijven, en dus ook tokens uitgeven. Applicaties heten Dapps (decentrale applicaties) en er kunnen smart contracts (slimme contracten) op geprogrammeerd worden. De eigen cryptocurrency van het netwerk heet Ether. Het project werd gelanceerd op 30 juli 2015. De maker Vitalik Buterin werkte al in 2013 aan dit project. De koers is in de afgelopen jaren enorm gestegen. In mei 2016 kon je nog ETH kopen voor minder dan 8 euro. In 2020 was Ethereum gemiddeld €287,00 waard.

Wat is Ether?

Ether is een vorm van digitaal geld en heeft het ticker symbol ETH. Het kan gebruikt worden op o.a. het Ethereum-platform. Deze valuta wordt onder andere gebruikt in de Ethereum smart contracts (slimme contracten) en in decentrale apps (Dapps). Dit geld wordt beveiligd door cryptografie en wordt niet gecontroleerd door een centrale autoriteit, zoals een bank. Je kan ETH verzenden zonder tussenpersoon. Om ETH te gebruiken en op te slaan heb je alleen een internetverbinding en een Ether wallet nodig. ETH is deelbaar tot 18 decimalen, zodat je niet 1 hele ETH hoeft te kopen. Je kan breuken per keer kopen – zo weinig als 0,000000000000000001 ETH als je wilt.

Geschiedenis van Ethereum

Wil je niet de gehele geschiedenis lezen? Ga dan direct naar de Ethereum review

Ethereum werd beschreven in een whitepaper door de Ethereum oprichter Vitalik Buterin. Hij was werkzaam als programmeur en mede-oprichter van het wereldberoemde Bitcoin Magazine. Vitalik begon in 2013 met Ethereum. Uiteindelijk werd Ethereum aangekondigd in 2014 tijdens de Bitcoin conferentie in Miami en uitgerold in 2015. Eigenlijk is Ethereum ontstaan omdat Vitalik had betoogd dat Bitcoin een scripttaal nodig had om applicaties te kunnen ontwikkelen. Hij kreeg hier geen meerderheid voor binnen de Bitcoin-community, waardoor hij zelf een platform begon te ontwikkelen met een eigen scripttaal.

Meerdere oprichters

Hoewel Vitalik wordt gezien als oprichter van Ethereum, hebben enorm veel mensen op het begin meegeholpen aan het project. Officieel zou je Buterin, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie en Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood en Jeffrey Wilke moeten noemen als oprichters. Op het moment dat Buterin bekendmaakte dat Ethereum verder zou gaan als een non-profitorganisatie verliet Hoskinson de groep.

Crowdfunding in 2015

Vitalik was in 2013 al bezig met de ontwikkeling van dit project, maar formeer begon de ontwikkeling van Ethereum pas begin 2014. Met hulp van een crowdfunding-campagne, waar oprichters Ethereum tokens verkochten aan investeerders, werd er meer dan 18 miljoen dollar opgehaald. Al snel volgde de eerste live release van Ethereum, die de naam Frontier kreeg. Sindsdien is het stormachtig hard gegaan met Ethereum en werken er nu honderden, zo niet duizenden, ontwikkelaars op en aan het platform.

Het logo van Ethereum

50 miljoen dollar aan Ether gestolen; splitsing van platform

In 2016 haalde een gedecentraliseerde autonome organisatie genaamd The DAO een recordbedrag van 150 miljoen dollar op. The DAO was een reeks slimme contracten ontwikkeld op het Ethereum platform. Door een fout in de contracten kon een anonieme hacker 50 miljoen dollar aan DAO tokens stelen. De gemeenschap werd het niet eens over een oplossing. Een groep wilde de hack terugdraaien met een hard fork, de andere groep wilde de hack niet terugdraaien, omdat transacties onomkeerbaar moeten zijn. De eerste groep bleef bij Ethereum. De tweede groep splitste zich af naar Ethereum Classic, op de originele blockchain.

Ontwikkeling van Ethereum in stappen onderverdeeld

De oprichters van Ethereum hebben het project goed uitgedacht en al lang geleden een routekaart gemaakt. Deze routekaart is in de loop der jaren wel aangepast, maar grofweg wel hetzelfde gebleven. Tussendoor zijn er enkele releases geweest die niet van tevoren waren gepland, zoals de DAO Fork. Frontier wordt gezien als de meest experimentele update. Ethereum 2.0 staat in 2020/2021 gepland en zal naar verwachting ook veel nieuws gaan brengen voor het netwerk en de cryptocurrency.

CodenaamDatum van release
Frontier30-07-2015
Ice Age08-09-2015
Homestead15-03-2016
DAO Fork (niet gepland)20-07-2016
Tangerine Whistle (niet gepland)18-10-2016
Spurious Dragon23-11-2016
Byzantium16-10-2017
Constantinople28-02-2019
Petersburg (niet gepland)28-02-2019
Istanbul08-12-2019
Muir Glacier01-01-2020
Berlin (gepland in toekomst)Nog onbekend
ETH 2.0 Phase 0 (gepland in toekomst)Nog onbekend
ETH 2.0 Phase 1 (gepland in toekomst)Nog onbekend
ETH 2.0 Phase 2 (gepland in toekomst)Nog onbekend

Kenmerken en bijzonderheden

Ethereum draait in de basis op een blockchain. Dit is een voortdurende groeiende lijst met records, die ook wel blokken of in het Engels blocks worden genoemd. Het is een open gedistribueerd grootboek waarin transacties tussen twee partijen permanent in verwerkt worden. Een portemonnee voor cryptocurrency slaat de openbare en privé “sleutels” of “adressen” op die kunnen worden gebruikt om ether te ontvangen of uit te geven. In principe hoef je deze achterliggende techniek niet volledig te beheersen om een transactie te doen. Het loont wel om je iets meer in deze basis van blockchain te verdiepen als je regelmatig gaat investeren in crypto. Hieronder lees je enkele bijzonderheden van Ethereum:

GAS

Dit verwijst naar de vergoeding die nodig is om een ​​transactie op Ethereum met succes uit te voeren. Het wordt betaald in de eigen valuta van Ethereum, Ether (ETH). Deze vergoeding is in leven geroepen om zo transactie spam te verminderen. Als men gratis transacties mag sturen, die weer geverifieerd moeten worden op het netwerk, dan kunnen mensen hier misbruik van maken door het netwerk de bombarderen met miljoenen transacties. Een kleine vergoeding in GAS voorkomt dit.

Virtuele machine

Ethereum Virtual Machine (EVM) is de omgeving voor slimme contracten. In de Yellow Paper van Ethereum (hier te bekijken) lees je meer over het concept van deze virtual machine. EVM is geïmplementeerd in C ++ , C # , Go , Haskell, Java, JavaScript, Python, Ruby, Rust, Elixir, Erlang. Het is niet handig om de hele EVM te ontleden in deze review, vandaar dat we het houden bij deze korte omschrijving.

Smart contracts

Eén van de bekendste toepassingen van Ethereum zijn de smart contracts. Deze worden in het Nederlands ook wel slimme contracten genoemd. Kort samengevat:

Een slim contract is een computerprogramma of transactieprotocol dat gemaakt is om automatisch wettelijk relevante gebeurtenissen en acties uit te voeren, te controleren of te documenteren volgens de voorwaarden van een contract of een overeenkomst

Er zijn meerdere blockchainplatformen die gebruik maken van slimme contracten of ten minste een (uitgebreide) ondersteuning bieden. Voorbeelden – naast Ethereum –  zijn:

In deze review behandelen we niet alle ins en outs van deze slimme contracten, omdat deze Ethereum review anders wellicht te lang wordt. Een uitgebreide uitleg vindt je o.a. bij Blockgeeks en op deze Engelstalige Wikipediapagina.

Ethereum gebruik echte wereld
Ether (ETH) wordt ook gebruikt als betaalmiddel.

Verschillen tussen Ethereum en Bitcoin

De twee cryptovaluta hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen. In de onderstaande opsomming zie je enkele verschillen tussen de twee grote crypto’s:

  • Bitcoin is eigenlijk alleen maar een betaalmiddel. Ethereum biedt naast betalingen in Ether ook smart contracts en de Ethereum Virtual Machine (EVM)
  • Ethereum gaat gebruik maken van een ander protocol. Bitcoin blijft gebruik maken van Proof Of Work (PoW)
  • Ethereum staat zowel transacties met als zonder toestemming toe.
  • De blocktijd van Ethereum is aanzienlijk korter dan die van Bitcoin. In kortere tijd kunnen er meer blocks van Ethereum gemined worden vergeleken met Bitcoin (BTC)

Ethereum kopen

Bij alle reviews die op Altcoinreview.nl staan bekijken we onder andere de beschikbaarheid van een altcoin. Dit is vooral handig bij de minder bekende crypto. Des te meer exchanges een bepaalde crypto hebben opgenomen, hoe groter de kans is dat het mensen de munt zien en kopen. Bij Ethereum is dit absoluut geen probleem. Eigenlijk hebben alle exchanges deze crypto opgenomen in hun assortiment. Ethereum kopen is dan ook erg eenvoudig. Hieronder zie je een widget waarin je kan aangeven hoeveel Ethereum je wil hebben. Je ziet dan duidelijk hoeveel euro dit kost en hoeveel handelskosten je betaalt. Leuk om te weten: Als bezoeker van deze website betaal je over de eerste 1000 euro géén handelskosten als je je aanmeldt via de blauwe knop.

ETH koers en koersgeschiedenis

Ethereum wordt – op het moment van het schrijven van deze review – verhandeld bij meer dan 350 officiële crypto exchanges. Het heeft een all time high van $1,391, ongeveer 1180 euro. Dit record werd begin 2018 gezet. In 2020 is de waarde van Ethereum weer toegenomen, maar nog lang niet in de buurt van de ATH. Hieronder zie je het koersverloop van Ether. De grafiek staat ingesteld op het maximale bereik, maar je kan dit zelf aanpassen naar bijvoorbeeld 1 dag, 1 week of afgelopen jaar e.d.

Ethereum review en onze mening: samenvatting

Als we deze review zouden samenvatten dan komt de volgende zin in ons op: Ethereum is een van de meest veelbelovende projecten in de wereld van crypto. Eigenlijk is het een belediging om Ethereum een altcoin te noemen. Het is echt een heel eigen project met een goed team. Ether is beschikbaar op meer dan 350 exchanges en de munt wordt ook al in de echte wereld gebruikt en kent meerdere toepassingen, zoals slimme contracten en beheren van ERC20 tokens op de Ethereum blockchain. De verwachten voor 2021, 2022, 2023 en verder zijn dan ook hoog bij ons voor Ethereum. In 2020 is er al een toename in de koers te zien en we verwachten dat dit de komende jaren ook minstens in stand gehouden wordt of beter: stijgt. Nadeel van Ethereum is misschien dat transactieverwerking soms te lang duurt als er veel transacties zijn. Verder heeft het project een duidelijke roadmap, is het niet bang om nieuwe dingen te introduceren en werken er enorm veel ontwikkelaars aan dit project. Wij denken dat Ethereum de komende jaren niet zal verdwijnen in de top 10 met cryptocurrencies. Op het gebied van crypto is Ether een vrij veilige investering. Een project om goed in de gaten te houden.

Veelgestelde vragen op een rij

Een uitgebreide Ethereum review als deze roept vast en zeker ook veel vragen op. We hebben de veelgestelde vragen over deze altcoin op een rij gezet. Heb je zelf na het lezen van deze review ook nog een vraag? Stuur dan gerust een bericht via het contactformulier. We helpen je graag verder!

Wat is Ethereum: simpel uitgelegd?

Ethereum is opgestart in 2015. Het is een open-source (toegankelijk voor iedereen, broncode openbaar), blockchain-gebaseerd, gedecentraliseerd softwareplatform dat wordt gebruikt voor zijn eigen cryptocurrency, Ether. Op deze blockchain kunnen SmartContracts en Distributed Applications (ĐApps) worden gebouwd en uitgevoerd zonder enige downtime, fraude, controle of tussenkomst van derden.

Kun je een Ether transactie omkeren?

Nee. Ethereum transacties kunnen – net zoals bij Bitcoin – niet ongedaan gemaakt worden door de verzender. Kijk als je een ETH transactie doet goed alles na. Zodra een transactie is gemined en is opgenomen in een blok op de blockchain, kan deze niet worden geannuleerd of vervangen. Er zijn uitzonderingen, maar die zijn niet van toepassing bij verkeerd verzonden Ether-transacties door consumenten.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Bitcoin?

Bitcoin en Ethereum hebben enorm veel grote verschillen, maar ook enkele overeenkomsten. Bitcoin is eigenlijk niets meer dan een valuta. Ethereum biedt daarnaast echter blockchaintechnologie waarop bedrijven nieuwe programma’s kunnen maken.

Wat is een Ethereum smart contract?

Een slim contract is een computerprogramma of transactieprotocol dat gemaakt is om automatisch wettelijk relevante gebeurtenissen en acties uit te voeren, te controleren of te documenteren volgens de voorwaarden van een contract of een overeenkomst

Disclaimer: Deze review is informatief en is geen handelsadvies

nv-author-image

Altcoinreview.nl staat voor eerlijke reviews en duidelijke informatie. Onze reviews bevatten vooral feiten met daaronder onze eigen mening over het project. Voordat een review wordt geplaatst, is deze door meerdere experts nagelezen en beoordeeld. Op deze manier kan je de teksten op deze website gebruiken als bron. Wij geven geen handelsadvies.

2 reacties op “Ethereum (ETH) review en betrouwbare informatie”

  1. Pingback: Tether review: Stablecoin info en mening ⋆ Altcoin Review

  2. Pingback: Ethereum woordenboek ⋆ Altcoin Review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *